wat vertelt het gedrag van jouw kind je echt

Wat vertelt het gedrag van jouw kind je echt?

Soms lijkt het alsof je kinderen lijnrecht tegenover je staan door wat ze doen, hoe ze tegen je praten of hoe ze op je reageren. Maar zo houden ze je een spiegel voor, ze willen je onbewust iets laten je zien wat je nog moet helen. Iets uit jouw verleden, oude overtuigingen, angsten of pijn.

Onverwerkte delen

Iedereen heeft onverwerkte delen uit het verleden die je innerlijke kindjes zou kunnen noemen. Die onverwerkte delen draag je altijd bij je, ze zijn een deel van wie jij nu bent. Wanneer je zo’n deel van dichtbij gaat bekijken zie je dat daar een herinnering bij hoort. Een gebeurtenis die jij als kind hebt opgeslagen als een traumatische ervaring. Nu denk je misschien dat een traumatische ervaring iets moet zijn zoals het op jonge leeftijd één van je ouders verliezen, misbruik of oorlog. Maar ook de eerste schooldag, waarbij je moeder je achter liet in een vreemde omgeving en niet eens omkeek om naar je te zwaaien, kan je als traumatisch hebben opgeslagen in je systeem. Het hoeft dus niet een vreselijke gebeurtenis te zijn geweest, het zijn juist die ‘kleine dingetjes’ die zoveel indruk op ons maakten.

Onverklaarbaar gedrag

Onze innerlijke kindjes trillen op dezelfde frequentie als onze eigen kinderen. Jouw kind kan gedrag vertonen om je iets te laten zien, iets wat belangrijk voor je is om je verleden daar te laten waar het hoort. De emoties, die het gedrag van jouw kind bij jou blootlegt, kun je zien als een deur naar één van jouw innerlijke kindjes. Wat het gedrag bij jou veroorzaakt zegt dus veel meer dan het gedrag zelf. Er is iets in jou wat aandacht nodig heeft om normaal te kunnen reageren of functioneren. Als jij in paniek raakt wanneer jouw kind van de bank afspringt, zegt dat dus iets over jou. Toen jij als jong meisje tijdens het spelen van de bank sprong kreeg je moeder hete thee over zich heen. Je raakte totaal in paniek en dat heb je in jouw systeem als klein meisje van 3 jaar opgeslagen. Nu jouw dochter van de bank springt, terwijl jij haar meerdere keren hebt gewaarschuwd dat niet te doen, brengt zij jou onbewust terug naar dat moment. Iets in haar voelt dat ze dat moet blijven doen, totdat jij ziet waar het werkelijk om gaat.

Wat je ziet kun je veranderen

Je reageert emotioneel niet echt op je dochter, maar je reactie is gebaseerd op de ervaring van een klein meisje in jou. Als jij alleen maar ziet dat je kind niet naar je luistert en steeds weer datzelfde vervelende gedag blijft vertonen, blijven jullie je in cirkeltjes bewegen waar je niet uitkomt. Wanneer je dieper durft te kijken en bereid bent om werkelijk te voelen wat je voelt, zullen er deuren voor je open gaan. De momenten van strijd tussen jou en je kind zullen sterk verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Het is voor je kind niet meer nodig om bepaald gedrag te vertonen wanneer jij bij jezelf hebt geheeld wat nodig is en daardoor energetisch bent veranderd. Jouw energie is als het ware een zendmast en je kind pikt die onzichtbare signalen feilloos op. Sta open voor de verborgen boodschappen van je innerlijke kindjes. Ze kunnen zomaar verstopt zitten in de dagelijkse strijd met je kinderen. Bekijk het eens van een andere kant, ik ben benieuwd wat je dan te zien krijgt.

Iedereen heeft onverwerkte dingen uit het verleden, dat vaak naar bovenkomt in de relatie met je kinderen. Omdat we als maatschappij vooral naar buiten gericht zijn, is het soms lastig de tekens van onze innerlijke wereld te ontcijferen.  Als je de behoefte hebt aan helderheid omdat het alleen niet lukt, neem dan gerust contact met me op.