volg je moederhart

Volg je moederhart, dan doe je het goed

Ons hoofd zit vol met informatie, vragen en twijfels, terwijl ons hart vol zit met wijsheid, antwoorden en vertrouwen. Op jonge leeftijd wordt ons aangeleerd dat denken belangrijker is dan voelen, vandaar dat bij veel van ons de verbinding met de innerlijke bron van wijsheid is verstoord.

Twijfels door goedbedoelde adviezen

Vaak spookt er van alles door je hoofd wat je onzeker maakt. Het zijn vooral de meningen en goed bedoelde adviezen van anderen, die je laten twijfelen aan jezelf. De informatie is ook nog eens tegenstrijdig, want iedereen heeft een eigen kijk en een andere mening over opvoeden. Naast alle ideeën, meningen en adviezen die je over je heen krijgt, zijn er boeken vol geschreven over dit onderwerp. Je zult uit al deze informatie moeten filteren wat bij jou en je kind past. Vertrouw daarin op je eigen gevoel. In je hart weet je wat het beste is voor jou en je kind. Hoe meer je daarop gaat vertrouwen, hoe meer antwoorden je krijgt op de vragen die je hebt en hoe meer je onzekerheden zullen vervagen. Natuurlijk kun je veel leren van anderen en zijn er fantastische boeken over opvoeding. Laat je er vooral door inspireren en doe alleen de dingen die je een goed gevoel geven.

Je hart kent alle antwoorden

Het hart is de bron van je innerlijke wijsheid, je hart kent alle antwoorden. Als je niet meer weet wat je moet doen, vraag dan je hart om raad en je zult worden geleid naar dat wat je nodig hebt. Het antwoord kan komen in verschillende vormen. Misschien wordt je aandacht getrokken door een boek, of raak je in gesprek met iemand die je verder helpt. Je kunt zelfs tijdens het boodschappen doen iets zien, horen of opvangen wat je precies nodig had. Die toevallige gebeurtenissen zijn dan het antwoord op je vraag. We zijn zo gewend om de antwoorden op onze vragen te bedenken, maar ik weet uit eigen ervaring dat juist de belangrijkste levensvragen niet op te lossen zijn door het verstand. Misschien vind je dit allemaal heel vraag en denk je nu, maar hoe doe je dat dan? Vertrouwen op je gevoel? Uit angst om het verkeerd te doen, uit schaamte of schuldgevoel worden onze twijfels gevoed. Je weet alles al, je moet je er alleen voor open stellen.

Balans tussen gevoel en verstand

Natuurlijk moet je nadenken over de beslissingen die je neemt, maar niet zonder te controleren of het ook qua gevoel klopt. Je zult de juiste balans tussen je gevoel en je verstand moeten vinden. Hoe je dat doet? Door momenten van rust, stilte en alleen zijn. Noem het mediteren, noem het een adempauze, noem het even niets doen. Dat kan een paar minuten zijn of een paar ademhalingen. Door bewust en diep te ademen kun je de balans weer beginnen te herstellen. Zorg dat je even niet gestoord wordt, adem dan diep in door je neus, hou je adem voor 3 tellen vast en adem dan langzaam door je mond weer uit. Je kunt hierbij je handen ook op je hart leggen, eerst je linkerhand en je rechterhand erop. Herhaal dit 3 keer of zolang als het voor jou prettig voelt. Je krijgt hierdoor meer rust en helderheid in je hoofd en je gevoel zal sterker worden. Wanneer je met zelfvertrouwen je moederhart volgt, zullen alle antwoorden zich ontvouwen op het moment dat de vragen zich aandienen.

Ben jij de balans kwijt en op zoek naar meer rust in je lijf, in je leven en in het opvoeden? Voel je dan vrij om contact met me op te nemen.