spreek jij de liefdestaal van jouw kind

Spreek jij de liefdestaal van je kind?

Wist jij dat er zoiets bestaat als een liefdestaal? Volgens de schrijvers van De 5 talen van de liefde van kinderen, is de manier waarop je liefde laat zien en liefde ontvangt uit te leggen in 5 verschillende liefdestalen. Vooral bij kinderen is dit belangrijk, omdat je ze een goede en veilige basis wilt geven. Iedereen heeft een ‘liefdestank’ en of deze wordt gevuld of leegloopt, is afhankelijk van deze liefdestalen.

Liefde is de basis

Onvoorwaardelijke liefde is gebaseerd op de liefde voor wie je kind is en niet voor wat hij doet.

Voorwaardelijke liefde gaat over je kind belonen met liefde als hij doet wat je zegt of iets goed heeft gedaan.

Iedereen heeft het nodig om liefde te krijgen om wie hij is. Anders lekt er liefde weg en voel je je onveilig, eenzaam, schuldig, onzeker of angstig. Regels en je kind manieren leren vanuit liefde zal je kind verantwoordelijk maken voor zijn eigen geluk en niet afhankelijk laten zijn van liefde als beloning. Daardoor is je kind zelf beter in staat om gezonde relaties aan te gaan. Natuurlijk houd je van je kind, wil je het allerbeste voor hem en ga je voor hem door het vuur. Maar wat als je kind zich niet geliefd voelt, omdat jij niet in de liefdestaal van je kind communiceert?

De 5 liefdestalen

De 5 liefdestalen zijn:

  • lichamelijke aanraking
  • positieve woorden
  • tijd en aandacht
  • cadeaus
  • dienstbaarheid

Deze woorden roepen misschien al wat aha’s en associaties op, maar misschien heb je nog iets meer uitleg nodig.

Het kan zijn dat je de liefdestaal van je kind meteen herkent, en ook die van jezelf, want jij hebt natuurlijk ook één overheersende liefdestaal. Als die helemaal niet lijkt op die van je kind en je dus mis communiceert, kan dat een heleboel onrust en spanning in huis verklaren. Ook je partner heeft een eigen liefdestaal. Het is leuk en erg handig om deze talen nader te onderzoeken. Hieronder volgt een korte omschrijving.

  1. Lichamelijke aanraking: knuffels, handje vasthouden, samen onder een dekentje op de bank tv kijken.
  2. Positieve woorden: complimenten, bemoedigende woorden of bevestiging ‘Ik hou van je’ zeggen.
  3. Tijd en aandacht: volledige aandacht, samen leuke dingen doen, echt luisteren (en niet terwijl je iets anders aan het doen bent), een gesprek voeren.
  4. Cadeautjes: een handgeschreven briefje in de lunchtrommel, een aardigheidje (gewoon zomaar, het idee dat je eraan denkt is belangrijker dan de waarde in geld).
  5. Dienstbaarheid: graag iets voor de ander doen, niet uit eigenbelang maar omdat de ander daar blij van wordt, net een stapje extra zetten om te laten zien dat je de ander waardeert.

Hoe ontdekt je de juiste taal?

Bij hele jonge kinderen kun je op alle 5 de manieren je liefde uiten. Zo ontwikkelen zij zich volledig op emotioneel gebied. Later ontwikkelt één van deze talen zich als voornaamste liefdestaal. Wanneer deze voornaamste taal negatief wordt gebruikt of helemaal niet wordt ‘gesproken’ tegen het kind, wordt het diep gekwetst en loopt de liefdestank leeg. Dit kan situaties binnen het gezin veroorzaken waar je niet uit lijkt te komen. Zie het alsof je echt in een vreemde taal tegen je kind praat en hij tegen jou, je zult elkaar niet begrijpen en/ of elkaar antwoord kunnen geven.

Het ontdekken van een taal heeft tijd nodig, zeker bij jonge kinderen. Zij experimenteren ermee totdat ze zich veilig en fijn voelen bij een taal. Bij jonge kinderen kan het dus nog veranderen, ook al communiceren ze al een tijdje in een bepaalde liefdestaal. Praat er niet op deze manier over met je kind, maar observeer het zelf een tijdje. Bij tieners kan het zo zijn, in hun egocentrische fase, dat zij de liefdestaal gebruiken om iets voor elkaar te krijgen.

Waar moet je op letten tijdens het observeren?

  1. Observeer hoe je kind naar jou zijn liefde uit

Dit kan de manier zijn hoe je kind aan jou laat zien wat zijn liefdestaal is. Dit is vooral bij kinderen tussen de 5 en 10 jaar oud.

  • Observeer hoe je kind liefde uit naar anderen

Kijk hoe je kind naar de leerkracht of vriendjes en vriendinnetjes liefde en affectie uit.

  • Luister naar waar je kind het meest om vraagt

Wil je kind steeds een spelletje met je doen of vraagt het veel om bevestiging? Let op het gedrag van je kind en waar het om vraagt.

  • Merk op waar je kind het meest over klaagt

In plaats van direct vragen om iets, kan je kind ook klagen om wat het niet krijgt. Het is wel zo dat je kind daar dan regelmatig over heeft geklaagd en niet als het een keertje geen aandacht of cadeautje heeft gekregen.

  • Geef je kind de keuze tussen 2 opties

Laat je kind kiezen tussen samen iets leuks doen of bijvoorbeeld nieuwe schoenen kopen. Je kind kiest dan uit ‘tijd en aandacht’ of ‘cadeautjes’.

Hoe werkt het bij tieners en pubers?

Tieners en pubers kunnen moeite hebben met liefde geven en ontvangen en kunnen je uittesten als ze door hebben wat jouw liefdestaal is. Ook willen zij graag ‘cadeautjes’ en minder ‘lichamelijke aanraking’ of ‘tijd en aandacht’. Hun voornaamste liefdestaal kan toch ‘positieve woorden’ zijn, ook al lijken ze daar bot op te reageren. Geef je tiener wat meer ruimte om te puberen en weet dat jij het van een afstand in de gaten houd.

Is je interesse gewekt? Lees en leer meer over deze liefdestalen en je zult merken dat jullie er veel profijt van zullen hebben in je gezin. Succes!