mooiste spirituele kinderboeken

De 5 mooiste spirituele kinderboeken

Voorlezen is één van de leukste dingen die je voor je kinderen kunt doen. Een voorgelezen verhaal prikkelt de hersens en de fantasie. Kinderen kunnen er lekker bij wegdromen, maar het kan ook allerlei vragen bij ze oproepen. Je kunt na het voorlezen heerlijk napraten, wat nog meer de band met je kind versterkt.

Antwoord op levensvragen

Kinderen zitten vol met vragen, over de alledaagse ‘kleine’ dingen, maar ze hebben ook grote levensvragen. Een aantal bekende spirituele leraren heeft hun boodschappen vertaald in kinderboeken. Op deze manier kunnen volwassenen met hun kinderen in gesprek gaan en worden moeilijke onderwerpen makkelijker en bespreekbaar. Spiritualiteit is allang niet meer zweverig en zeker niet in de vorm van deze kinderboeken. Stelt jouw kind je weleens moeilijke vragen, waar je geen simpel antwoord op weet? Misschien kunnen één van deze boeken je op weg helpen.

Ik heb deze boeken thuis aan mijn eigen kinderen voorgelezen en gebruik ze in mijn werk als kinder-yogadocent. Het geeft, naast de ontspanning van het voorlezen, ook zoveel rust op een dieper niveau. Er zijn een heleboel leuke kinderboeken, dit zijn een paar van mijn persoonlijke favorieten.

1. Dank je wel Engelen – Doreen Virtue

Doreen Virtue heeft tientallen boeken geschreven over engelen. In dit boek neemt ze je op een eenvoudige manier mee in de wereld van de engelen. Je leert wat engelen zijn, wat ze doen en hoe je de engelen om hulp kunt vragen. Het is een kleurrijk boek, met mooie grote tekeningen en dus ook leuk om voor te lezen aan hele jonge kinderen. Als volwassenen zie je dat het werken met engelen helemaal niet zweverig of ingewikkeld hoeft te zijn. Als je je afvraagt hoe het nou allemaal zit met engelen, kun je hier zelf ook nog wat van opsteken. Een hemels onderwerp dat leuk is om voor te lezen voor het slapen gaan of als je het onderwerp bespreekbaar wilt maken in een groep.
Geschikt om voor te lezen vanaf 4 jaar. Oudere kinderen kunnen ook lekker zelf lezen in dit mooie boek, zo vaak als ze willen.

Dank je wel engelen staat op nummer 1 in mijn top 5 van mooiste spirituele kinderboeken.

2. Zeven wegen naar een gelukkig leven – Deepak Chopra

Deepak Chopra is één van de grootste en bekendste spirituele leraren van deze tijd. Zijn kracht is dat hij ingewikkelde materie heel eenvoudig kan uitleggen. Er staan veel bestsellers op zijn naam, waaronder de boeken ‘De 7 spirituele wetten’ boeken (voor succes, ouderschap en yoga). Deze beroemde 7 wetten zijn in dit prachtige boek vertaald naar handvatten die we allemaal wel kunnen gebruiken om gelukkiger te leven. Er wordt in rijmvorm omschreven wat deze bijzondere universele wetten inhouden, zodat ook de allerkleinsten het kunnen begrijpen.
Geschikt om voor te lezen vanaf 6 jaar. Oudere kinderen kunnen ook zelf lezen, iedere keer blijft er weer wat anders ‘hangen’.

Zeven wegen naar een gelukkig leven staat op nummer 2.

3. Ik zweef door het leven – dr. Wayne Dyer

In dit boek leer je de 10 geheimen voor kampioenen van Wayne Dyer. Hij is helaas niet meer onder ons, maar hij was een inspirerend spreker die veel bestsellers schreef over persoonlijke ontwikkeling. De kinderboeken van Wayne Dyer hebben allemaal een positieve boodschap. In dit boek zijn de 10 geheimen in rijmvorm geschreven, naast een kort verhaaltje om ‘het geheim’ in de praktijk toegepast te zien. Wanneer ik dit boek voorlees, laat ik de kinderen ‘een geheim’ kiezen dat ze op dat moment het meeste aanspreekt. Zo ontstaat er iedere keer een ander gesprekje na het voorlezen.
Geschikt om voor te lezen vanaf 6 jaar, zelf lezen vanaf 8 jaar.

Ik zweef door het leven staat op nummer 3.

4. Tijger, tijger, is het waar? – Byron Katie

Byron Katie is bekend van ‘The Work’ en haar beroemde 4 vragen. In dit boek leert Byron Katie haar jonge lezers dat niet de omstandigheden bepalen wat waar is, maar je gedachten hierover. Wanneer je deze wijze les leert op jonge leeftijd zal je minder geneigd zijn gevangen te raken in de valkuilen, waar wij als volwassenen nog regelmatig in trappen. Tijdens het voorlezen word je er zelf ook weer aan herinnerd om je eigen gedachten te blijven onderzoeken. Een mooi boek om met je kinderen in gesprek te gaan over hun overtuigingen.
Geschikt om voor te lezen vanaf 4 jaar tot ongeveer 10 jaar.

Tijger, tijger, is het waar? staat op nummer 4.

5. Een gesprekje met God, de kleine ziel en de zon – Neale Donald Walsch

Dit boek is gebaseerd op het bekende boek ‘Een ongewoon gesprek met God’ van Neale Donald Walsch. Wat ik aanraad is om het boek eerst zelf te lezen voordat je het voorleest, zodat je kunt kiezen waar je gaat pauzeren. Het is niet een boek dat je even snel uitleest voor het slapen gaan, daar is het verhaal net iets te lang voor. Fijn om te verdelen over een paar keer en om in alle rust samen van te genieten. Dit boek geeft je een bijzonder gevoel over jezelf, anderen en liefde.
Geschikt om voor te lezen vanaf 6 jaar, mooi om zelf te lezen vanaf 12 jaar.

Een gesprekje met God, de kleine ziel en de zon staat op nummer 5.

Eigen wijsheid

De vragen die kinderen stellen zijn doorgaans om bevestiging te zoeken voor wat ze diep van binnen al weten. Ze twijfelen erover of weten er geen woorden aan te geven. Ik zie dat mijn kinderen en alle andere kinderen waar ik deze boeken aan heb voorgelezen, vaak niet met meer vragen komen, maar verdiepende vragen stellen die ze bevestigen in hun eigen wijsheid. Ik vind het mooi dat je een kinderboek kunt gebruiken om een lastig onderwerp bespreekbaar te maken én zelf leer je er ook wat van. De verbondenheid die verhalen scheppen, zijn de reden waarom kinderen van zo voorlezen houden. Heb je oudere kinderen en wil je ze verrassen met een mooi spiritueel boek? Bekijk dan het boek van Esther Hicks, Sara en haar gevederde vriend. Een mooi boek over de wet van aantrekking. Ook geschikt om uit voor te lezen voor kinderen vanaf 9 jaar.

Veel (voor)leesplezier! Kijk hier voor nog meer boekentips.